Finale Heerenmatchplay 3-10

Hein den Dunnen

Autobus toet toet
Autobus toet toet
We wachten nu al zeker een kwartier
Kom je JA of kom je NEE
We willen met z’n alle met je mee
Toet toet.

is een van de jeugdversjes als je met de bus een dagje op schoolreisje ging. Zo ook ging het met 24 dappere reizigers, die de bus hadden verkozen boven het eigen motorische vervoer naar de Golfbaan van Nijmegen, voor de Grande Finale van de Heerenmatchplay 2018.

De bus van Brouwers Tours, voorzien van tafeltjes waaraan je op kon steunen, je koffie aan kon drinken en het meest belangrijke, je score kaart in ontvangst kon nemen, om daarna je tegenstander al uit het veld proberen te slaan met vleiende opmerkingen. Jammer was dat de chauffeur de koffie had vergeten.

Het gemis aan koffie werd direct zichtbaar bij binnenkomst in het mooie clubhuis van het Rijk van Nijmegen. Als aasgieren werd op de koffie afgevlogen en ongezien suiker en melk erin gedaan. Dat laatste is niet handig. Kees nam een forse schep suiker en kwam na een slok tot de conclusie dat het zout was. Nou, dat had hij zo nog niet gegeten.

Dat iedereen stond te popelen om onder prima golfomstandigheden de baan in te gaan bleek tijdens de loting. Slechts een handjevol deelnemers zagen Hans tegen Richard loten en Gerard tegen Werner.

De eerste afslag, ruim op tijd, werd door Dark geslagen over een watertje van niks. Dark ging prima maar het Rijk van Nijmegen is toch wel vele ballen rijker geworden nadat de 10 flights deze hole hadden gepasseerd. Hans K sloeg zijn allereerste bal direct het water in. Gaat dat nog goed komen met Hans?

Het nadeel voor mij van een blessure is, dat je niet kan spelen, maar het voordeel is dat je bijna alle flights in actie kan zien en dat geeft toch leuke beelden. Ik heb menige krachtterm gehoord waarbij ik dacht dat we de wedstrijd achter gesloten deuren verder moesten spelen. Deze krachttermen

De eerste bal van de finale 2018

waren nodig om de bal, die een voor de speler onvoorspelbare route had genomen, vermanend toe te spreken. Aangezien er toch wel wat bomen langs de fairway stonden was het testen van het hout duidelijk te horen.

Menig balletje viel uit de bomenrij maar dat niet alleen ook was het als toeschouwer redelijk gevaarlijk om onder de bomen te lopen. Ik ben bekogelt door beukennootjes, niet zo groot, eikels, wel een stuk groter en kastanjes met of zonder prikkel omhulling. Als een marinier wist ik deze projectielen te omzeilen.

Na de eerste ronde hadden de finalisten Hans en Richard een all square. Gerard verloor van Werner. Op basis van de laatste 6 holes nam Hans het in de tweede ronde op tegen Werner. Voor Hans en Richard werd het een spannende ronde, beiden konden nog de finale winnen. Als Hans had verloren en Richard had gewonnen was Richard “The King” van de Heerenmatchplay. Bij een gelijkspel van Hans en winst van Richard zou een play off het sluitstuk zijn van deze wedstrijd.

De winnende bal

Op de laatste hole, Hans had zijn voorsprong van 3 up verspeeld naar 1 up zou het nog gelijk kunnen komen. Hans won zijn wedstrijd en werd wederom kampioen Heeren Matchplay, nu van het speeljaar 2018.

In het clubhuis stond was het al heel gezellig geworden. De winst werd duidelijk hoorbaar uitgesproken en het verlies werd verweten aan domme pech. Tja, zo gaat dat in de sport. Tijdens het diner werden de prijzen uitgereikt door opperstalmeesters Bou en Peter.  Ook dit jaar werden we weer verrast door onze sponsoren,

Hans Kerkman mocht de wisseltrofee ontvangen alsmede een dinerbon van Soutern Cross. Tevens ontving Hans nog de zilveren tee van Peter Bruining BV als aandenken aan deze dag. Door het verlies van Richard in de laatste ronde zag hij Gerard en Dirk langszij komen en gezamenlijk deelden zij de tweede plaats..

De alom bekende Aad van den Hoek trofee werd in de wacht gesleept door Ruud Buijn, die met zijn totaal net iets achter bleef t.o.v. Wilco.

Na uitreiking van de neary, de longest drive en de dagprijs was het tijd voor het diner. Vlees of vis, van tevoren opgeven. Nou dat is wel een dingetje om te onthouden wat je had opgegeven. De vis werd een vliegende vis door het steeds heen en weer schuiven van de borden. Maar zoals het hoort ging het uiteindelijk toch goed en de voortreffelijke maaltijd werd afgesloten met een kopje koffie.

Richard ex aequo 2e

De bus stond reeds klaar. Op naar Haarlem en Zandvoort. Liedjes werden er niet meer gezongen na deze o zo vermoeiende dag. Het was weer een groots spektakel en volgend jaar zien we elkaar zeker weer terug.  

Gerard en Dirk ex aequo 2e

 

 

 

 

 

 

 

Dank aan onze sponsoren : Soutern Cross te Heemstede, Grieks restaurant Filoxenia te Zandvoort, Visrestaurant Meerpaal Zandvoort, Arie Guijt vishandel Zandvoort, Mercedes Benz den Haag, Joost Luiten, Het Rijk van Nijmegen, Kees van de Bos en Peter Bruining B.V.

Einduitslag

Hierna een aantal foto’s. Er volgen er meer. Klik op foto voor nieuwe foto