Troonrede Heerenmatchplay 18 sept

Hein den Dunnen

Het verslag van de Heerenmatchplay is geschreven in de geest van de afgelopen troonrede. Lees deze zoals onze Koning Willem Alexander hem voor heeft gelezen.

Leden van de Heerenmatchplay,

Vandaag precies 14 jaar geleden was er de slot van de 1e Heerenmatchplay. Hiermee begon een schitterende traditie. De afsluiting middels een finale op een buitenbaan, na een zomer vol competitiestrijd.

14 Jaar lijken vanzelfsprekende waarden waarin de spelers elkaar na de wedstrijd complimenten geven over het vertoonde spel. Ook compromissen werden dankbaar in ontvangst genomen. Elke punt is er een in deze bikkelharde competitie.

In de traditie van de Heerenmatchplay is met hard werken een competitie opgebouwd door de generatie voor ons. Behoud en versterking van alles wat is bereikt, is onze verplichting aan de generaties na ons. Spelers moeten zich bij ons zeker voelen en vertrouwen in de toekomst kunnen hebben, houden of herwinnen.

Vaak voeren we discussies aan de hand van de cijfers. Sommige presteren het om van hole tot hole hun of andermans prestaties diepgaand te evalueren. Maar de levens van ruim 60 Heerenmatchplay spelers passen niet in een mal. Spelers volgens lessen bij een pro, gaan op hoogte stage in de Schotse Hooglanden of  gaan op een uitgekiend moment op vakantie. Het zijn dit soort keuzes die grote impact hebben op de stand in de competitie.

Bij de start van de competitie leken met name de hogere handicappers een aanval te doen op de regerende top van het klassement. Ook de middenklasser dachten er goed op vooruit te gaan, maar na herberekening door het Centraal Bureau Dirk Fortuin, is er voor deze groep slechts een kleine winst waar te nemen. De gevestigde orde, op een enkeling na, staat weer aan de top en zal in Wilnis uit gaan maken wie er in 2019 toe gaat treden tot de wereldtop in Zandvoort en omgeving.

Leden van de Heerenmatchplay,

De 15e en laatste wedstrijd van dit seizoen van de Heeren Even, was niet gebaseerd op een onderonsje. Nee, het ging erom. Bou wist nipt uit handen te blijven van Aad van der Hoek. In Spanje zit Ruud nu al te schrijven aan zijn speech hoe dankbaar hij is om deze trofee wederom te mogen ontvangen. Martin liet geen (roei) spaan heel van Charlie van der Veer.

De invoering van de geautomatiseerde scorekaart ligt in het verschiet. Herman Hofman was dit seizoen voor het eerst als marker aangewezen en dacht hieruit profijt te kunnen trekken. Helaas is schrijven een kunst en dat ging Herman qua stijl prima af maar resultaat technisch gezien ging hij 1 down.  

De in het regeerakkoord afgesproken pensioenakkoord wordt ook bij de Heerenmatchplay stevig verankerd. In tegenstelling tot de maatschappij staan de gepensioneerden voor aan in de flightindeling en komen de werkende als laatste aan bod. Werkende, Alejandro, Peter, Werner  en Marcel sloten het seizoen met winst af. Dit ten kosten van Gerard W, Eric, Paul en Ko. De gepensioneerde Ton, Dirk  en Hans deden hetzelfde, dit ten kosten van Richard, Gerard S en Henk M.

Tot slot Leden van de Heerenmatchplay,

Vertrouwen in de toekomst van de Heerenmatchplay heeft ook te maken met de manier waarop de spelers zich vertegenwoordigd voelen en met de kwaliteit van de huidige Wedco. De ambitie is om nog meer verbeteringen door te voeren in de nieuwe competitie. Vaker van wit spelen is er een van.

Op u, leden van de Heerenmatchplay , rust daarbij een speciale verantwoordelijkheid. U mag zich in de finale op de golfbaan van Wilnis, gesteund weten door het besef dat velen u wijsheid toewensen en met de Wedco om kracht en Gods zegen voor u bidden.  Laat de beste winnen.

Uitslag

Eindstand