Memoriam Peter Ruurda

In memoriam Peter Ruurda.

11 September bereikte ons het bericht dat Peter Ruurda na een relatief kort ziek zijn is overleden.
Een mooi en markant mens is voor de meesten van ons erg onverwacht heengegaan. Peter was jaren een drijvende kracht binnen, wat toen nog Golfclub Sonderland heette. Hij organiseerde hier bij voorbeeld de Rabo-Trophy, de Rydercup en de Olympische Spelen.

Legendarische zijn de 18 holes jubileumwedstrijden waarbij hij als een ‘collega’ van Gerard Jol de bestaande 9 holes omtoverde tot een 18 holes baan. Daarvoor werden gewoon de voetbal- en hockeyvelden, maar ook delen van de duinen die velen kennen als de modderkommen ingepast. Geen makkelijke klus, maar een feest om te spelen.

Samen met Marcel van de Storm en Bert Schreuder was hij ook drijvende kracht achter vele buitenland golfreizen. Ik heb het genoegen gehad in Duitsland met hem in een flight te spelen en te kunnen genieten van zijn droge humor en flegmatieke instelling ten opzichte van het golfen. Kwam het nadien ter sprake dan bood hij gelijk aan te willen helpen om een volgende reis te organiseren.

Ondanks dat Peter hoofzakelijk op Spaarnwoude en meer recent ook op de Houtrak speelde, was hij iedere zondagmorgen in Zandvoort op the Dunes te vinden om daar met een groepje vrienden uit de Sonderland tijd te golfen. Naar verluid had hij daar reeds meer dan 12 jaar geleden aangegeven om ‘binnenkort toch echt te gaan stoppen met werken’.

‘Binnenkort’ bleek bij Peter een wel heel erg rekbaar begrip. Als hij gevraagd werd om advies vanuit zijn uitgebreide vakkennis van warmte- en koeltechniek, kroop het bloed waar het niet gaan kon en nam hij zo maar weer een project aan. Overdracht van kennis stond hem daarbij erg hoog in het vaandel. De nieuwe generatie moest en zou ook kennis nemen van de praktijk, alleen boeken lezen is niet voldoende, praktische ervaring was in zijn ogen een wat miskend, maar juist onmisbaar element in zijn vakgebied. Gezien zijn gedrevenheid voor het vak gaan we ervan uit dat hij voldoende beginnende vakgenoten met zijn kennis heeft bereikt en daardoor zeker zal hebben geïnspireerd.

Peter was een bijzondere man met een heerlijk onderkoelde humoristische ondertoon die bij velen erg gewaardeerd werd. Dat zullen we vreselijk missen.

Wij wensen zijn familie en al zijn goede vrienden veel sterkte in deze droevige tijd, maar vooral veel dierbare, mooie en sportieve herinneringen.

Namens Golfclub DeZandvoortse
Peter Bruining, voorzitter.