Verslag Spel zonder grenzen 26 aug.

Dirk Fortuin

“Team Zand-Bergen winnaar spel zonder grenzen”, zou , als je nu wereldkampioen bent geworden, het breaking news zijn op je ipad, iphone of ander soortige apparaten die met het internet zijn verbonden.

Grappig is, dat spel zonder grenzen dateert uit een tijdperk dat deze apparaten nog helemaal niet bestonden, sterker nog, je werd voor gek verklaard als je over het internet begon. Spel zonder grenzen werd in de 70 tiger jaren uitgezonden door de NCRV met Dick Passchier en Judith Bosch als commentatoren. In 1974 heeft Zandvoort aan de wedstrijd meegedaan en werd verdienstelijk 5e.

Op 26 augustus 2017 is deze leuke traditie weer opgepakt. We zijn niet internationaal gegaan door buitenlandse steden uit te nodigen, nee, we houden het regionaal. 10 teams uit de regio Zandvoort hebben om de felbegeerde titel Regiokampioen gestreden.

De wedstrijd bestond uit 8 onderdelen die tijdens een rondje Texas Scramble beantwoord c.q. als opdracht, moesten worden uitgevoerd. De eerste opdracht was chippen op de chipping ground van OGZ. Iedere deelnemer kregen 3 balletjes die over 55 meter gechipt moesten worden naar een cirkel met uiteraard in het midden de Hole. 10 Teams, dat zijn in totaal 120 balletjes, werden er door de dames en heren geslagen. 6 Balletjes zijn binnen de cirkel beland en de overige 114 ballen moesten door de wedstrijdleiding in een wijde boog rondom de green worden opgeraapt.  Team 2, De Haarlem Muggen, waren hierin het beste en scoorden met 2 ballen.

Na het oefenen met het chippen, je bent dan warm gelopen en weet hoe je moet chippen, kwam het precisie chippen aan de beurt. Door elk team mochten twee gekleurde ballen worden op de driving range worden gechipt naar een doel die op een meter of 70 vanaf de afslag plaats lag. Team 8, Zand-Bergen, een combinatie van Zandvoorters en Bergen Noord Holland, wisten de bal bijna tegen het doel aan te chippen en hiermee een basis te leggen voor de uiteindelijke eindoverwinning.

Om ook de hersenen even goed te laten draaien werden 5 vragen aan de deelnemers voorgelegd. Slimmerds gingen naar afloop naar Melanie toe om uit te vissen in welk jaartal Joost Luijten zijn eerste KLM open had gewonnen. Niets vermoedend gaf zij het antwoord prijs. 2013. Gelukkig realiseerden ze zich dat dit onder deel was van het spel en hielt verder wijselijk haar mond. Dat Thomas Pieters 4e was geworden op de Olympische spelen wist iedereen evenals dat Anne van Dam de beste Nederlandse Golfster is op dit moment. Dat Prins Bernard Jr mede eigenaar is van het Circuitpark Zanvoort gaf ook geen problemen. Toen kwamen de slimmerds weer om de hoek kijken. Hoe lang is het circuit was de vraag. De antwoorden met 4,307 km kunnen alleen maar gekomen zijn vanaf het internet. Was er in 1974 nog niet Dames en Heren, maar oké, we hebben het goed gerekend. Uiteindelijk hebben 4 teams de maximale score behaald.

Op Hole 5 lag een dobbelsteen klaar die door iedere deelnemer een keer gegooid mocht worden. De scores werden opgeteld en ingeleverd. De meeste waren zeer verbeten met het gooien om vooral de 6 te pakken te krijgen. Er was zelfs een team die vergeten was om voor de vierde keer te gooien en is teruggegaan naar Hole 5. Triomfantelijk kwam ze terug met het bericht, een 6. Nadat alle scores op een rijtje waren gezet bleek dat de wedstrijdleiding besloten had, vooraf vastgelegd, om de score van laag naar hoog te rangschikken. Team 1, Heemskerk, eerst in mineur om de lage score, werd met 9 punten op de dobbelsteen eerste.

De vraag op Hole 6 bleek voor velen toch een lastige. Hoeveel hoogte verschil is er  tussen de afslagplaats Hole 6 en de green van Hole 6. Hele ingewikkelde berekeningen zijn er gemaakt door de teams. Nauwkeurig met het oog bijna op de green werd een referentiepunt gezocht en aan de hand daarvan werd bepaald dat dat gebouw vast wel zo veel meter hoog moest zijn, dus dat was het verschil.  Het verschil is aan de hand van topografische kaarten vastgesteld op 10,3 meter. De green ligt op 12,6 meter boven de zeespiegel maar de afslagplaats van 6 ligt op 2,3 meter boven de zeespiegel. Team 2 wist dit op een paar centimeter na juist te benaderen en scoorden hier 10 punten op.

Dat golfers geen korfballers zijn is nu wel duidelijk geworden. Op Hole 7 stonden 4 emmers, in een vierkant neergezet. De deelnemers mochten over een bescheiden afstand proberen deze ballen in de emmers te mikken. Nou, het leek wel op putten.  Het team Bentveld wist als enige te scoren en haalden de maximale score binnen. De overige teams verdienden allen de tweede plaats en kregen hierdoor nog wel 9 punten mee.

Het raden naar het aantal golfballen in de mand werd zeer goed uitgevoerd. Team 10, Bloemendaal wist op miraculeuze wijze er slechts een bal naast te zitten. Het waren er 126. Luid rumoer bij deze uitslag. In het team zat de echtgenoot van de wedstrijdleiding dus moet er sprake zijn van match fixing. Nou Dames en Heren, in ons huis is een kamertje heilig en dat is waar alle spullen van de club staan. Geen vrouwenhand mag hier aankomen dus ook niet aan de mand met ballen. Heb ik jullie overtuigd? Ik vermoed van niet maar… het leven gaat verder.

Tot slot de Texas Scramble wedstrijd. Een leuke variant binnen het golfen. Spelen met de best bal. en dat er goed is gescoord moge blijken uit de resultaten die erg dicht bij elkaar lagen. Team 10, Bloemendaal, bracht er het beste van af met netto 36 punten. Op de voet gevolgd door Bentveld en Hoofddorp. Na afloop had Marion heerlijke hapjes uit de regio voor ons klaar staan, de haring ontbrak daar niet bij en kon het tellen beginnen.

Opgeteld gaf dit de volgende uitslag:

Tot.score

Plaats

Team 8  Zand-Bergen

60

1

Team 7  Bentveld

58

2

Team 4  Haarlem

55

3

Team 10  Bloemendaal

54

4

Team 6  Hoofddorp

53

5

Team 1  Heemskerk

51

6

Team 2  Hrl muggen

50

7

Team 9  Overveen

49

8

Team 5  Heemstede

46

9

Team 3  Zvrt muggen

44

10

 

1e prijs Team Zand-Bergen 2e prijs Team Bentveld 3e prijs Team Haarlem

De neary Dames, een sieraad gesponsord door Peter Bruining BV,  is gegaan naar Annemieke van Gorkom die op Hole 7 het balletje wel op de green kon krijgen maar niet in de emmers.

Martin Spaans wist de hand te leggen op de neary Hole 3 en mag nu om de pols van die hand het sieraad dragen die bij deze prijs hoort. We gaan erop letten Martin.

Zo, dat was de spel zonder grenzen. De bedankjes werden over en weer uitgesproken en ook Marion werd niet vergeten.

Deelnemers, dank voor jullie aanwezigheid en inzet en spelplezier. Daar is dit voor bedoeld en we hopen in de wintermaanden wederom weer een evenement te organiseren. Zal vast iets te maken hebben met de Elfstedentocht.

Nog een paar foto’s