Vraag van de maand februari

Deze vraag is voortgekomen uit een situatie bij de Ladiesday.

Speler A slaat zijn bal maar tijdens de balvlucht valt op dat de bal heel raar beweegt. Ook na de landing vertoond de bal ander capriolen dan je zo mogen verwachten. Nadat de spelers bij de bal zijn aangekomen wordt er geconstateerd dat er in de bal een flinke scheur zit.

Speler A stelt dat de slag vervalt en dat er vanaf dezelfde plek als waarvandaan is geslagen een nieuwe bal mag worden gespeeld zonder strafslag.

Volgens speler B is dit niet het geval en mag je wel de bal vervangen maar moet je verder gaan vanaf het punt waar de bal is opgenomen.

Wat zeggen de regels. Voor het juiste antwoord scroll naar beneden.

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

Speler B heeft gelijk

 

 

Als je redelijkerwijs van mening bent dat de bal is ingesneden of gebarsten tijdens het spelen van de hole die op dat moment wordt gespeeld, mag je de bal opnemen om deze te bekijken. Eerst moet je de plaats van de bal markeren en hem dan opnemen zonder hem schoon te maken (behalve op de green).Als je de bal zonder de vereiste redelijke overtuiging opneemt, de plek van de bal niet markeert voordat je de bal opneemt of de bal schoonmaakt wanneer dat niet is toegestaan, krijg je één strafslag. Je mag een bal alleen vervangen voor een andere bal (door terugplaatsen op de oorspronkelijke plek) als het duidelijk waarneembaar is dat de oorspronkelijke bal is ingesneden of gebarsten en deze schade tijdens het spelen van de hole is ontstaan – maar niet als hij alleen krassen of schrammen vertoont of als alleen de verf is beschadigd of verkleurd..
Zie regel 4.2C-1

Als je bal in stukken breekt mag je wel een nieuwe bal spelen vanaf de plek waar de slag is gespeeld. Er volgt dan geen strafslag
Zie regel 14.6