Finale clubkampioenschap 2020

P.Bruining

Zaterdag 24 oktober

Het is in het onvolprezen Zandvoorts duinlandschap weer een bijzonder, maar ook gedenkwaardig clubkampioenschap geworden. Anders dan alle voorgaande episodes, met name door alle Corona restricties, en dat hopelijk voor de eerste en laatste keer.

Zeus, onze opper weergod, was onze finalisten goed gezind, godin Iris kon thuis blijven daar zij bij totaal gebrek aan regen ook niet voor een regenboog hoefde te zorgen, maar in de loop van de middag zette Aeolus, god van de wind, zijn helpers Zephyros en Notos in om voor een verrassend krachtige zuidwesten wind te zorgen. Die frisse wind maakt het vertoeven aan de kust gewoonlijk juist zo afwisselend, alhoewel menige speler daar deze zaterdag wellicht de charme niet van in zag.

Bij binnenkomst was daar natuurlijk de kop koffie of thee met een koek naar keuze.  
Ik heb daar een sport van gemaakt om in te schatten wat onze spelers zouden kiezen, en verdomd, ik zat er maar 1 keer naast. En nee, ik noem geen naam.

Bij het caddie huisje, wat zo langzamerhand toch het “home” van onze wed-co’s is geworden, namen de eerst flights heel corona gedisciplineerd de scorekaarten in ontvangst. Met wat gespannen gezichten ging de eerste flight om 12:50 weg. De heren beneden van geel en de dames boven van blauw.

De kop was eraf. Gesterkt door de zegeningen van Ares, de god van de krijgslust, vertrokken de 6 finale flights achter elkaar.

(klik naar Fotoalbum)

Rob, Aad en ondergetekende waren blij met de kleine tijdwinst. Sommige spelers wilden echt op hun tee-time vertrekken en René, als kanshebber met 33 punten, kwam weer nipt op tijd aan. Een tactiek die in hem de voorronde goed was bevallen.

Onze hoffotografen Anne en Dirk waren beiden finalist dus mocht ik proberen de flights etc. op de gevoelige IPhone vast te leggen. Op voorhand mijn excuses voor de kwaliteit, maar onder het motto beter iets dan niets ben ik klikkend door de baan gegaan. Ik schijn ook nog wat video’s van grasgroene fairways en weelderige bosschages gemaakt te hebben. Voor de geïnteresseerden zijn die schitterende opnamen waar de goden Pan (woud en wildernis) en Aphrodite (flora en fauna) trots en nauwlettend over waken te bekijken, maar zijn niet integraal in het verslag opgenomen.

Het is mooi om aan de gezichten van de spelers af te lezen hoe het na 2 of 3 holes is gegaan. Bij sommigen kun je duidelijk zien dat een goed begin het halve werk is en anderen laten blijken dat het helemaal geen werk was. Scores die duidelijk anders waren dan bij de voorrondes.

De eerste flight was niet alleen wat eerder gestart maar ook al na een 1 uur en 15 minuten klaar voor de tweede negen. Voor de tweede start kon allereerst de goodie bag met hartigheden in ontvangst genomen en beproefd worden, en bij de fijnproevers vielen naast de kaas en worst ook zeker de ribbel chips in de smaak. Tevens was er een ruime keus uit frisdranken, er waren spelers die een flesje wijn ook hadden geapprecieerd.  

Waren de eerste negen gezien sommige scores al een kluif, moest de tweede ronde voor de heren van wit en voor de dames van geel (beneden) nog beginnen. Het zijn niet zoveel meters meer, maar toch dit is andere koek. Menigeen moest zijn of haar mening, oh, wat is van de back-tees spelen toch leuk, heel snel bijstellen. Er werden nogal wat ballen richting het water geslagen en wat opviel, dat dit opging voor de hoge maar zeker ook voor de lagere handicappers. De wind begon een aantal golfers daar parten te spelen. Sommige flights gingen wat langzamer door de baan, maar dat hoort vaak bij een finale, het gaat namelijk wel ergens om!   

De witte afslag van hole 4 is voor mij de leukste om te zien, je waant je gelijk in het buitenland. Toch heb ik daar weinig gemopper in een vreemde taal gehoord of het moet zijn dat het trappetje volgens velen gesponsord wordt door de gips-afdeling van een prijzige privékliniek. Voor het spotten is het duin bij hole 3 en 4 de leukste plek. Je ziet de optimisten uitholen op 2 en deze als pessimisten terugkeren op hole 8.

En dan als kers op de taart de uitdagende 9e hole. De witte tee-box ligt wat laag en merkwaardig genoeg in deze finale korter dan de gele afslag voor de dames.
De Zilverpopulieren links bleken een bijzondere aantrekkingskracht op de heren te hebben. Ik heb weinigen deze bomen zien missen, deze bomen daarmee de resterende blaadjes zien verliezen die eenmaal op de grond ook nog verdacht veel op balletjes leken. Lastig zoeken hè.

Even over zessen waren alle flights binnen en konden Aad en Rob met hun rekenwerk beginnen. Voor de dames waren zij er snel uit ook al waren de verschillen minimaal, maar Vonn is de kampioen 2020, (een mooier verjaarscadeau is eigenlijk niet mogelijk dubbel gefeliciteerd) met Tanja op de tweede en Barbara op de derde plaats.

Bij de heren eindigden Martin Spaans en Werner Koopman gelijk.
Dus een play-off op hole 1.
De hele groep kon zich met drankjes verplaatsen naar de drivingrange en in de luwte op afstand in de invallende schemering de play-off volgen. Een enkele zuinige finalist had nog wat kaas en zoutjes bewaard dus kreeg het geheel toch iets van een gezellige borrel. Martin en Werner moesten eerst van geel afslaan en weer eindigden ze gelijk. De tweede afslag moest van wit en hier had Werner de betere papieren. Na twee holes werd Werner daarmee kampioen met Martin eervol op de tweede plaats. Gerard wist opkomend vanuit de achterhoede met twee scherpe rondes beslag te leggen op de derde plaats.

Onze voorzitter Hans hield een corona proef toespraakje en de gelukkigen mochten zelf hun prijzen van de tafel pakken. Ging ook foutloos, niemand pakte de verkeerde.
Alle zes van harte gefeliciteerd!

   

Terugkijkend kunnen uw Wed-co, bestuur en hopelijk ook de golfers terugkijken op een geslaagde finale. Rest mij nog mijn excuses aan te bieden aan de leden die kwamen kijken, omdat wij ze hebben moeten verzoeken weg te gaan. Er zijn gelukkig geen aangiftes gedaan, geen boetes e.d.

Zo zie je met wat goede wil en begrip toch voor elkaar krijgt, zeker ook door de welwillende medewerking van Paula en Nigel, waarvoor onze dank. Tevens onze complimenten voor alle spelers voor het goed naleven van de corona regels.

Namens Aad, Rob en uw bestuur graag tot de volgende clubkampioenschappen,

Peter Bruining

Einduitslag