Coronavirus en Golf

Hein den Dunnen

Ook wij als golfclub komen er niet meer omheen. De kranten staan er vol van en de media bericht ons bijna elk uur over de verspreiding van het virus. In Haarlem zijn diverse besmettingen geconstateerd. Het komt dus wel heel dicht bij.

Op dit moment is er nog geen reden om andere maatregelen te nemen, maar de situatie kan snel veranderen. Mochten er vanuit de overheid adviezen komen of maatregelen worden opgelegd die de golfsport in Nederland raken, dan volgt de NGF deze maatregelen en aanwijzingen en zullen wij hierover berichten.

Om goed voorbereid te zijn op veranderingen heeft de NGF een protocol opgesteld voor verschillende scenario’s. Het protocol omvat alle mogelijke golfactiviteiten in 2020. Denk hierbij aan de nationale trainingen en wedstrijden en de NGF Competitie. Wij als golfclub willen dan ook het advies vanuit het RIVM onder uw aandacht brengen.

Adviezen van het RIVM

Indien er sprake is van een actieve besmetting op onze vereniging, neem dan contact met Anne Hillebrand, 06 55720687. Anne Hillebrand neemt contact op met de nationale corona-infolijn (0800-1351) en brengt ook de NGF op de hoogte.

De belangrijkste maatregelen die mensen kunnen nemen om verspreiding van het coronavirus te voorkomen, zijn heel simpel. Deze maatregelen gelden voor alle virussen die griep en verkoudheid kunnen veroorzaken. Het is dus altijd belangrijk om deze op te volgen. Het zijn:

Als aanvulling op het advies van het RIVM adviseert de NGF de komende periode het handen schudden te vermijden. Dat geldt in en om het clubhuis maar ook voor en na het spelen van een ronde. Het is ook belangrijk om een eigen waterfles te gebruiken. De NGF wijst verder op het volgende advies van het RIVM:

Heb je koorts (meer dan 38⁰ Celcius) en luchtwegklachten (zoals hoesten of kortademigheid) én ben je de afgelopen 14 dagen in een van de volgende gebieden geweest: 

  • China (inclusief: Macau en Hongkong)

  • Singapore

  • Zuid-Korea

  • Iran

  • De Noord-Italiaanse provincies Lombardije, Veneto, Emiglia Romagna, Piëmonte, Aosta-vallei, Trentino-Zuid-Tirol, Friuli-Julisch-Venetië en Ligurië

Neem dan telefonisch contact op met je huisarts.

Ben je in een van deze gebieden geweest en heb je alleen verkoudheidsklachten of verhoging, blijf dan thuis en zorg dat je zo min mogelijk contact met anderen hebt. Dit kunnen namelijk de eerste klachten zijn van COVID-19, maar het kan ook een verkoudheid zijn. Het is niet nodig om de huisarts te bellen. Worden de klachten erger en krijg je koorts en luchtwegklachten (hoesten en benauwd), bel dan de huisarts.

Van golfers met bovenstaande klachten wordt verwacht dat ze met de club afstemmen of het veilig is om een bezoek aan de golfbaan te brengen.

Meer informatie over het coronavirus lees je op de website van het RIVM