Column

 

Overwinteren……..

Dat gaat niet in je koude kleren zitten. Je neemt je voor het koude kikkerland voor een poosje te verlaten en te verhuizen naar een land 2400 kilometer zuidelijker in Europa, Portugal, een van de oudste naties van Europa.

Om 03.15 uur staat er een taxi klaar om je naar Schiphol te brengen. Het is koud en je koffers zijn ook met die gedachten ingepakt. Lekkere warme kleding voor het overwinteren. Op Schiphol begint het al. Ondanks het feit dat je naar Portugal gaat krijgt je het Spaans benauwd van de te dikke trui die je hebt aangetrokken. Uittrekken dus. Na de gebruikelijke betastingen door, dit keer, een vrouwelijke beveiligingsbeambte, mag je de vertrekhal in.

Vertrekhal is eigenlijk niet zo’n goed woord. Je moet namelijk eerst twee en een half uur wachten voor dat je vertrekt. Dus wachtruimte lijkt me beter. De Transavia machine is op tijd en na 3 uur opgepropt te hebben gezeten met een kopje koffie van € 2,75 landt het geheel op Faro.

De gezagvoerder had onderweg al medegedeeld dat het weer in Faro prima was, 19 graden met een flauw zonnetje. Zowel de koffers als de golftassen waren keurig met de vlucht meegegaan, dus snel naar het appartement.

Koffers uitpakken bij 19 graden en de stapels kleren die je kast vullen hebben allemaal een winters karakter. Weer verkeerd ingepakt en daar zit je dan in je korte broek met een T-shirt en een kast vol kleding die ongedragen weer meegaat naar Nederland. Nee , overwinteren moet je niet te letterlijk nemen want je blijft met de koude kleren zitten.

Leo Loper