Verslag Heerenmatchplay Even 1 mei

Hein den Dunnen

Wat een stom geluk had ik op hole 2, dat mijn bal nog zo op de green kwam, was een van de kreten bij binnenkomst in het clubhuis. Laat ik nou net de dinsdag voor deze match een masterclass van Guido Weijers , cabaretier, hebben gevolgd in de Stadsschouwburg van Haarlem,  over het onderwerp “geluk”.

Wat is geluk in de golfsport. Neem bijvoorbeeld de eerste flight van Janwillem en Wilco. Op hole 9 staat het all square. Beide slaan af en komen in een moeilijke positie te liggen. Janwillem speelt vanuit deze positie prima naar de green en kende zijn geluk niet op. Wilco is iets minder gelukkig en moet vrezen voor een verlies van de hole. Het putten verloopt voor Janwillen niet zoals het moet en uiteindelijk wordt ook deze hole gedeeld. Wilco gelukkig omdat hij toch nog alll square kan spelen en Janwillen gelukkig omdat de wedstrijd in all square is geëindigd. Beide golfers zijn gelukkig.

Gerard in het kwadraat

In de volgende flight, een driebal, speelt Gerard W tegen Gerard S en Richard F. Gerard W kreeg voor de wedstrijd te horen dat hij komende vrijdag in de NGF competitie met 5 vrouwen de strijd mag aangaan. Omdat Gerard kopman is wordt hij haantje de voorste genoemd. Gerard is hier zo van in “The Mood” , is ook een vorm van gelukkig zijn, dat hij beide tegenstanders met 4 down naar het clubhuis laat gaan. Gerard W werd met zijn overwinning de uiteindelijk dag winnaar.

Rob en Charlie speelde met elkaar en na afloop waren beide gelukkig herstellende. Rob van zijn toch wel zware nederlaag van twee weken geleden en Charlie van een fysieke handicap.

Het verschil voor de tweary tussen Dirk en Martin, geluk?

Tja, dan de flight met Dirk Fortuin. Hier straalt het geluk er zo wie zo al van af. Dirk trok de wedstrijd naar zich toe en won met 2 up. Ton, zijn tegenstander kreeg de bal van de week als aanmoediging voor een medische ingreep in zijn mond. Als alles achter de rug is kan Ton weer door het leven als de lachende golfer. In dezelfde flight speelden Martin en Hans. Op hole 2 werd met precisie de bal door Martin en Dirk, met hun tweede slag, op  de green geslagen. Dit is geen vorm van geluk maar kwaliteit. Martin bleef Dirk iets voor en nam de tweary mee naar huis. Beiden hadden een gelukzalig moment dat hun bal in twee slagen op de green belandde. Toch won er maar een de tweary.

Vier flight kopieerden onderling hun uitslagen. Won de ene partij in de flight met 6 tegen 3 dan werd er ook door de andere partij 6 tegen 3 gespeeld. Guido Weijers zou zich afvragen of dit nou een vorm van geluk is. Voor de winnaars wel, zij zijn op  dat moment de gelukkigste mens op aarde. De onderlinge gelijke uitslag ligt niet aan het geluk maar aan de spel kwaliteiten van de spelers.

Nieuwkomers Eric Fransen en Eddy van Loon speelden tegen elkaar. Eric een stuk groter als Eddy, bracht dit ook in de score tot uitdrukking. Het geluk kan in een klein hoekje zitten, maar dat hoekje was voor Eddy net niet te vinden of het moet het einde van de wedstrijd zijn geweest.

geluksgedachte van de werkende

De werkende zaten in de laatste flight en konden door de voorjaarsvakantie hun geluk niet op. Geen files op de weg en op tijd aanwezig voor hun wedstrijd. Werner Koopman kreeg geen waar voor zijn geld en moet zijn meerdere erkennen in Henk M. Hetzelfde overkwam Marcel die zijn meerdere moest erkennen in Paul.

Gelukkig bleef het droog en brak zelfs het zonnetje door. Wetenschappelijk is vastgesteld dat zonlicht de mens gelukkig maakt, dus liepen er alleen maar gelukkige golfers door de baan.

Waar is de 4e bal?

Zijn de verliezers nu minder gelukkig. Nee, zij weten dat het geluk van een overwinning  maar kortstondig is en er over twee weken weer een wedstrijd is waarbij het balletje, met enig geluk, eerder in de hole kan vallen dan die van zijn tegenstander.

Eindconclusie: maakt golfen gelukkig, antwoord, Ja

Zo, gelukkig is dit stukje klaar. Dat is dan weer mijn gelukzalige moment.

Uitslag