Verslag clubkampioenschap 2023

Aad Twisk

Clubkampioenschappen Golfclub DeZandvoortse 2023

Na de voorronde op 14 november ging zaterdag 21 oktober, klokslag 11:00 uur, de eerste flight van start voor deze gedenkwaardige finaleronde van de clubkampioenschappen 2023. Bij voorbaat gedenkwaardig door het 35-jarig jubileumfeest van onze club dat aansluitend gevierd zou worden.

Door de extreme regen op vrijdag moest the Dunes de vervelende beslissing nemen om geen buggy’s de baan in te laten gaan. Het risico van langdurige schade was te groot. Jammer voor Peter Bluijs en André Syrier die hierdoor niet konden spelen. Gelukkig waren deze zaterdag de weergoden niet al te streng voor ons allemaal, een paar buitjes vanaf 16:00 uur konden het plezier en de strijd niet drukken.

Als je gewend bent meestal 9 holes te spelen is 18 holes golfen best pittig en zeker als je als dame de eerste negen holes van geel en de tweede negen vanaf het vertrouwde blauw moet afslaan. Het scheelt soms maar een paar meter, maar toch is het lastiger en meer imponerend. De heren hebben dat effect op een aantal tee-boxen met witte markers, de afslag krijgt een heel andere en moeilijker uitstraling. Hole 1 en zeker hole 6 zien er “van wit” opeens veel riskanter uit. De beloning komt dan op de tweede negen, dan is afslaan van het bekende ‘geel’.

Er werd serieus gespeeld door de 33 leden die ons vandaag restten. Gesterkt door koffie met een lekker gevuld rolletje werd de drivingrange fanatiek bezocht. Onze Wedco’s Marjan en Aad moesten nogal schuiven in de planning, maar dat resulteerde uiteindelijk toch in een evenwichtige flight indeling. Fijn om ook onze Rob Loos weer bij de wedstrijdtafel te zien. Golfen lukt nog niet, maar Wedco activiteiten zijn des te beter als warming up voor het echte werk. Een nieuwe knie heeft nu eenmaal gewoon wat tijd nodig om aan het nieuwe baasje te wennen.

Vanaf zo’n uur of drie kwamen de eerste flights binnen en kon de Wedco beginnen aan het checken van de kaarten en het bijwerken van de sheets. Erg leuk om te zien hoe alle binnen druppelende spelers even later gebiologeerd naar het scherm staan te kijken. Ook fijn dat Aad, Marjan & Rob gesteund worden door een legertje golfers met goedbedoelde adviezen.

En zoals je voor de spanning en sensatie hoopt, is niets duidelijk tot de laatste flight binnen is. Want traditiegetrouw zitten de spelers met de beste score na de eerste ronde, de echte kanshebbers dus, zo veel mogelijk in de laatste flights. Waar je als organisatie dan ook nog een beetje op hoopt is dat er een echte play-off nodig is om de uiteindelijke clubkampioen voor veel publiek te zien zegevieren. Bij de dames lukte dat niet, daar was de winnaar na de ronde bekend, maar bij de heren eindigden zowel Kees van den Bos als Peter Logmans beide met 120 slagen. Dus hup de regenbroeken weer aan en met een (te) klein aantal toeschouwers naar de afslag van hole 1. De omstandigheden waren niet optimaal, zeker ook niet voor de toeschouwers, maar het trotseren van de regen en wind was het waard want beide heren eindigde de eerste hole allebei met een bogey. Mocht Peter bij de eerste play-off hole als eerste afslaan omdat hij de tos had gewonnen, nu mocht Kees als eerste afslaan en dat deed hij meteen heel scherp. Zijn drive eindigde een paar meter voor de green. Peter sloeg (zeer ongebruikelijk) zijn eerste bal kort voor de tee-box in het water, maar ook zijn tweede bal kwam daar terecht. Waarop Peter Kees gelijk feliciteerde met zijn terechte kampioenschap 2023.

De uitslagen zijn dus als volgt:

Clubkampioen 2023 dames         Barbara Koopman

2e plaats                                             Mariëlle Koppenol

3e plaats                                              Marina Bruining

Clubkampioen 2023 heren          Kees van den Bos

2e plaats                                              Peter Logmans

3e plaats                                              Arjan Borger

Na de prijsuitreiking mocht ik als voorzitter kort terugblikken op 35 jaar golfclub ZHC, Sonderland, nu dan Golfclub DeZandvoortse. Jammer genoeg waren de uitgenodigde ereleden Erna Meijer, Jan Bax en Fred Loos verhinderd.
Paula had bijzonder haar best gedaan voor de aankleding van het clubhuis, het verzorgen van de innerlijke mens gedurende de hele middag en van een uitgebreid buffet en kreeg hiervoor een mooi boeket. Paul Westra werd als dank voor zijn inzet op en rond de baan in het zonnetje gezet met een fles Stroh rum met een promillage waar een ‘meer dan fatsoenlijke brandbom’ U tegen zou zeggen.

En toen was het tijd voor een rijk en fantastisch buffet geheel verzorgd door de brigade van the Dunes onder leiding van Paula. Er was een keur aan heerlijke vis- en vleesgerechten, salades, sauzen en bijgerechten. Alles gelardeerd met de klanken en het spel van ‘Good Old’ Adam Spoor.
Het diner werd gepast afgesloten nadat een ieder had genoten van Gelati uit onze ‘eigen Luciano ijsbar’.

Helaas hebben diverse leden die zich aangemeld hadden het buffet aan zich voorbij laten gaan. Wij hadden gerekend op deze c.a. 60 aangemelde gasten, maar de teller bleef nu steken op c.a. 45. Voordeel was wel dat een groot aantal gasten met een goed gevulde doggy bag huiswaarts konden gaan.

Rest mij iedereen die zich weer ingezet heeft om het feest en de kampioenschappen tot een mooi succes te maken van harte te bedanken.

Op naar het volgende lustrum.

Met sportieve groet.

Uw voorzitter Peter Bruining