Nieuwsspecial Anne-Sterre

Dirk Fortuin

Donderdagavond speelster krijgt wildcard voor Ladies European Tour
Zes jaar terug in de historie van de Donderdagavond competitie. Op hole 1 een meisje van 11 jaar tezamen met drie wat oudere medespelers. Met veel flair wordt een afstandsmeter uit de tas gehaald om de exacte afstand naar de vlag te meten. De medespelers kijken elkaar aan, hoezo vlag, laten we eerst maar over het water komen.
De afstand bepaald en met een slag de bal op de green neergelegd. Verbazing en applaus. Het visitekaartje is afgegeven door Anne-Sterre den Dunnen.

Anne-Sterre, kleindochter van onze leden Hein en Elly den Dunnen, wist met vrij veel gemak Opa en Oma over te halen om Rob Loos te vragen of ze mee mocht spelen op de donderdagavond competitie. Rob had hiertegen geen enkel bezwaar. Het brengt de gemiddelde leeftijd wat omlaag was de reactie van Rob. Dat was niet wat Anne-Sterre voor ogen had. Haar passie was golfen en ze greep elke gelegenheid aan om te spelen.

 

Aan de baan van Open Golf Zandvoort had Anne Sterre goede herinneringen. Haar eerste overwinning op 10 jarige leeftijd behaalde ze op deze baan met het ouder/kind toernooi . Opa mocht de rol van ouder vervullen en verder een ondergeschikte rol in het behalen van de punten. Helder staat mij nog voor de geest hoe haar afslag op hole 5 op de green belandde. Ik heb nu een driver nodig, zij had vermoedelijk een ijzer 9.
Menige donderdagavond speelde ze, tot ieders genoegen, mee en met veel plezier. Dat pakte overigens goed uit. Anne-Sterre wist menige fles wijn voor Opa en Oma te winnen.

Maartje Loos zag direct het talent en voorspelde dat als Anne Sterre later op de tour gaat spelen zij kan zeggen “ik heb nog met Anne-Sterre gespeeld op de donderdagavond competitie”. Hoe mooi kan dat zijn nu het zover is. Van 30 juni tot 3 juli speelt Anne-Sterre als amateur mee op de Ladies European Tour op de Rosendaelsche Golfclub in de omgeving van Arnhem.

 

Als Opa en Oma volg je het hele traject van de start van het golf als 8 jarige naar een invitatie op de Ladies European Tour. Daar kom je niet zo maar. Na het besluit om verder te gaan in de golf werd Anne-Sterre lid van golfclub De Houtrak en traint ze zo’n kleine 30 uur per week aan haar techniek, en haar fysieke en mentale gesteldheid. Een hele opgave voor ouders, familie en vrienden om een speelster op jonge leeftijd overal naar toe te brengen om aan deze trainingen deel te nemen.
De resultaten bleven niet achter. Menig toernooi werd gewonnen en op 13 jarige leeftijd wint ze de clubkampioenschappen van de Houtrak en werd ze de jongste speelster ooit die deze titel heeft gewonnen.

 

De successen blijven niet ongemerkt. Ze wordt geselecteerd voor de C-selectie van Oranje. Er volgen wedstrijden in heel Europa. Ze wordt Nederlands kampioen matchplay U21 in 2018, wint het NK dames matchplay in 2019 en wordt in 2020 Nederlands kampioen onder 18 jaar. Ook deelt ze het baanrecord op de Drentsche golfbaan met Joost Luiten. Ze stroomt door van de C-selectie naar het Nederlands oranje damesteam in 2021.

 

2020 wordt een topjaar met een 3e plaats op het Europese landenteam wedstrijd en een 8e plaats op het individuele Europese kampioenschap in Slovenië. Wij hadden het geluk Anne-Sterre op deze reis te mogen begeleiden en bijna als enige in de baan in Ljubljana, i.v.m. de corona crisis, mee te mogen lopen. Een geweldige ervaring voor een Opa en Oma om je kleindochter hole na hole te volgen en een indrukwekkende score te zien neerzetten.

De corona crisis gooit ook voor Anne-Sterre roet in het eten. Invitaties voor topwedstrijden uit Amerika, Zweden, Schotland en Italië worden vlak voor de start van het toernooi afgezegd. Teleurstelling alom, slikken en de kracht weer vinden om te blijven trainen en scherp te blijven.

Om toch op niveau te kunnen golfen heeft Anne-Sterre, huidige HCP +5,5 en 146e op de Wereld Amateur ranglijst, in Reinier Saxton een sterk trainingsmaatje gevonden.

 

Op 30 juni komt de droom van Anne-Sterre uit. Ze is geïnviteerd als een van de drie amateurs voor de Big Green Egg open, een top toernooi voor vrouwen. Het Big Green Egg Open wordt van 30 juni tot en met 3 juli gespeeld op de Rosendaelsche Golfclub en maakt onderdeel uit van de professionele Ladies European Tour.

 

I.v.m. corona maatregelen worden er per dag 500 kaarten uitgegeven. Te bestellen via Golf.nl . De thuisblijvers kunnen de prestaties van Anne-Sterre volgen via het actuele leaderbord en/of hopelijk een TVregistratie.

Golfclub De Zandvoortse en in het bijzonder de Donderdagavond, omgedoopt tot Zomeravond, wenst Anne-Sterre heel veel succes.
Een trotse Opa en Oma