Video informatie over het WHS systeem

Hierbij nog wat extra informatie over het nieuwe handicap systeen WHS

In het bijgevoegde videofragment vind je nog een keer een duidelijke uitleg over het nieuwe handicapysteem (WHS).

Door op onderstaande link is de video te bekijken.

https://youtu.be/0ss8zqg2GBo als het niet lukt om het de video te starten kopieer dan de link en plak die in je browser.

In het filmpje wordt onder andere ook vermeld dat je straks qualifying wedstrijden kunt spelen over minder dan 18 holes. Hieronder staat een uitleg over hoe en ander dan berekend gaat worden.

 

Qualifying spelen over 12 of 15 holes

Het nieuwe Wereld Handicap Systeem (WHS) wordt in Nederland in 2021 ingevoerd. In het WHS kun je zelf kiezen hoeveel holes je speelt voor een qualifying ronde, bijvoorbeeld 12, 15 of 16 holes.

 

  1. Alle handicaps kunnen stijgen en dalen

In het huidige EGA-handicapsysteem kan een handicap tussen de 36 en 54 niet stijgen. Dus als je een handicap tussen de 36 en 54 hebt, kan je handicap alleen maar naar beneden gaan. Pas als je EGA-handicap onder de 36 komt, kan je handicap weer stijgen, maar je handicap zal dan niet meer boven de 36 komen.

In het WHS is dit anders: alles wordt gelijk voor alle spelers, alle handicaps kunnen stijgen en dalen. Dat betekent ook dat de handicap van een speler met WHS-handicap 36 kan stijgen als deze speler een minder goede score inlevert. De maximale WHS-handicap is 54,0.

  1. Qualifying ronden van 10 tot en met 17 holes

In het nieuwe Wereld Handicap Systeem kunnen spelers ook qualifying ronden en wedstrijden spelen over 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16 of 17 holes. Nu kan je alleen 9 of 18 holes qualifying ronden en wedstrijden spelen, maar volgend jaar dus ook over alles wat er tussen zit. De gedachte hierachter is dat het ook mogelijk moet zijn om een qualifying score in te leveren als het niet lukt om een 18-holesronde te spelen, bijvoorbeeld vanwege (dreigend) onweer of intredende duisternis. Of om een qualifying 12-holesronde of wedstrijd te spelen als dat handig is bij een bepaalde golfbaan, bijvoorbeeld omdat hole 12 bij het clubhuis uitkomt (of een 14-holesronde als hole 14 bij het clubhuis eindigt).

Scores over 9 tot en met 17 holes worden om tot een dagresultaat te komen automatisch aangevuld tot een 18-holesscore. Als een kaart wordt ingeleverd van 9, 10, 11, 12 of 13 holes, dan wordt op de eerste niet gespeelde hole automatisch een netto par +1 ingevuld, en op de andere holes een netto par. (Een netto par is equivalent aan twee stablefordpunten.) Als een score wordt ingeleverd van 14, 15, 16 of 17 holes, dan zal bij de niet gespeelde holes automatisch altijd een netto par ingevuld worden (dus ook op de eerste niet gespeelde hole).

Aad Twisk