Troonrede Heerenmatchplay 19 sept

Hein den Dunnen

Heeren,
Zoals gebruikelijk wordt van de Heerenmatchplay wedstrijd  op de derde woensdag in september het verslag geschreven in de stijl van de op dinsdag daarvoor uitgesproken troonrede. Ook dit jaar zet ik deze traditie, de vierde alweer, voort. Ik wens jullie veel leesplezier.

“Leden van de Heerenmatchplay,

In het Heerenmatchplay jaar wat bijna achter ons licht, is het 30 jarig jubileum van onze club uitbundig gevierd. Op momenten als deze realiseren wij ons hoe sterk de Heerenmatchplay is die 13 jaar geleden voor het eerst het licht zag.

De Wedco van dit sterke samenwerkingsverband, wil het komende jaar dit nog beter maken. De golf technische voorwaarden zijn hiervoor aanwezig. Naar verwachting wordt de altijd geminachte hole 7 uitgebreid in lengte met een kleine 10 tot 15 meter. Door deze aanpassing ontstaat een waardige hole waar menigeen straks zijn tanden op stuk kan bijten.

De Wedco investeert ook in het besef dat de baan waarop wij spelen behoort tot het culturele erfgoed van Zandvoort. Op hole 8 had Max Verstappen kunnen rijden. Een geluk voor ons is dat dit niet is gebeurd al hoewel er steeds meer karretjes in de baan komen met Max Verstappen achtige optredens. Het is een voorrecht om met de golfkar over deze geweide grond te mogen lopen.

De Heerenmatchplay heeft van oudsher een goed vestigingsklimaat en dat moet ook zo blijven.  Er zal van alles aan gedaan worden om de Heeren te laten investeren in zichzelf. Dit om mee te gaan met de steeds opstuwende drang om te winnen.

Door The Dunes wordt een inhaalslag gemaakt om de infrastructuur te verbeteren. Daarmee worden fileknelpunten aangepakt en de golfveiligheid verbeterd. De hoogte van de investeringen vallen onder het geheim van The Dunes en zullen niet worden gelekt.

In het afgelopen competitiejaar zijn een paar nieuwe namen boven komen drijven die zich meester hebben gemaakt van de eerste plaatsen op de standenlijst. Met name de aanval van de werkenden op de leider van het klassement, een pensionado, is indrukwekkend. In de “Battle of Nijmegen” wordt de winnaar bekend. Wint de gevestigde orde of de aanstormende jeugd? Wij gaan het meemaken

Leden van de Heerenmatchplay,

Alvorens “The Battle” uit te vechten in het Nijmeegse, is de laatste wedstrijd gespeeld door de Heeren van de Even poule. Voor deze avond stonden 5 Even en 5 Oneven poule deelnemers bij de Top 10. Na vanavond is Top 10 door zeer spectaculaire uitslagen verschoven en gaat de finale tussen 3 even en een oneven poule deelnemer.

De 14e competitieronde heeft zich gekenmerkt door een sterk deelnemersveld. Gerard W ontnam Alejandro het uitzicht op een finale plaats door met een up te winnen. Met de eindstreep in zicht wist Alejandro de laatste 2 holes niet in winst om te zetten. Dirk wist zich de top 10 binnen te werken hetgeen ten koste ging van Simon. De overwinning met 8 up leverde Dirk een fles wijn op die nu nog valt onder het lage BTW tarief.

Bou, vlak voor de wedstrijd nog bezig met zorg en veiligheid, zag zijn werkzame inspanningen niet beloond met een overwinning. Werner maakte zich zo sterk, dat de matchverhoudingen danig verstoord raakten en Bou met 4 down richting de 2e kamer liet lopen. De winst van Werner zou later een gouden greep zijn.

In de competitie waar de machtsverhoudingen steeds weer verschuiven wist Rick zijn positie met de meeste gelijk spelen niet te versterken. Met 1 up won hij van Charlie. Dat iedereen er op vooruit gaat is een vaststaand feit. Soms met een punt of meer. Pensionado Ton M,  had gezien zijn riante inkomen aan punten en zicht op de finaleplaats, zich vergist in zijn inkomens plaatje. Hij liet 2 punten liggen tegen Paul J.

Richard, met een nog onvoorspelbare Brexit, liet zien dat hij terecht bovenaan in de ranglijst staat. Met 4 up werd Henk M terug naar huis gestuurd. Ook Martin S had uitzicht op een finale plaats. Maar winnen in golf is geen vanzelfsprekendheid. Je zal de winst stapje voor stapje moeten maken en dat laatste ging mis. Martin verslikte zich in Marcel en werd met 2 down naast Ton M in de ranglijst gezet. Vooraf potentiële kanshebbers voor de finale. Martin kreeg de bal van de week voor zijn niet aflatende inzet om verweesde ballen weer onder de mensen te brengen.

Leden van de Heerenmatchplay, Finalisten voor de finale zijn:

Hans Kerkman, Richard Fox, Gerard Scholten en Werner Koopman.

Werner en Peter v/d S eindigden gelijk met 17 punten maar op basis van de gemiddelden over de gehele competitie heeft de rekenmeester vastgesteld dat Werners inkomen net iets beter was als die van Peter.

Heeren, 99 jaar geleden was de eerste KLM open en in 2019 wordt de honderdste editie gespeeld. Golfsport is niet zomaar een sport, het is topsport en dat zien we terug in de afgelopen 14 rondes. Er werd op het scherpst van de snede gegolfd. Verlies werd genomen en winst werd gepakt. Er rust een speciale verantwoordelijkheid op u om het plezier te blijven behouden. U mag zich in de finale op het Rijk van Nijmegen gesteund weten door het besef dat vele u wijsheid en richtingsgevoel toewensen en met mij om kracht en Gods zegen voor u bidden.

Eindstand competitie 2018        Uitslag 14e ronde Even