Clubkampioenschap 2022

Peter Bruining

Zaterdag was het dan eindelijk zover, de allesbeslissende finale van het belangrijkste toernooi van Golfclub DeZandvoortse van het jaar 2022.
7 dames en 21 heren hadden zaterdag de 11e juni in de eerste ronde hiervoor de felbegeerde cut gehaald.
Bijna alles was nog mogelijk zeggen we dan, maar de meeste golfers hebben voldoende realiteitszin om te beseffen dat als je in de eerste ronde de cut maar net hebt gehaald, de Olympische gedachte: ‘meedoen is belangrijker dan winnen’, verstandiger is dan te rekenen op het kampioenschap. Overigens is het halen van de cut in dit veld van plezierig fanatieke spelers op zich al een mooie prestatie waar eenieder dan ook terecht trots op mag zijn. Maar om het kampioenschap op je naam te krijgen … dat betekent dat je weinig slagen en zeker heel weinig fouten mag maken.

En meedoen was zeker geen straf op deze dag met een lekker zonnetje en net dat beetje wind om de afslagen nog wat spannender te maken. En spannend werd het, zeker in het verloop van de 2e negen.

Zoals bekend werden er 18 holes gespeeld: Dames 1e negen van blauw en de 2e negen van geel, de heren kregen na de 1e negen van geel wat extra meters te slaan bij de 2e negen van de witte back-tees. Extra moeilijk omdat veel spelers niet vaak een ronde van 18 holes te spelen op onze baan.

Er werd serieus gespeeld en daarvoor dan ook ruim de tijd genomen, want pas zo tegen half zes kwamen de laatste gladiatoren binnen. Aad & Rob konden, omringd door een schare fans, of wellicht nieuwsgierige cq behulpzame controleurs, met de telling aan de slag.

Bij de dames was het gewoon lekker snel duidelijk: Barbara Koopman en Tanja van Dooren hadden beide met een score van 134 slagen recht op de gedeeld tweede/derde plaats en kregen naast de welgemeende sportieve felicitaties, de bijna traditionele bon van onze huissponsor Toko Vonn.
En dan Vonny Djamal zelf, deze keer niet echt overtuigd van haar spel, bleek echter voor de totaal 27 holes maar 131 slagen nodig te hebben gehad en daarmee is zij de Clubkampioen 2022 bij de dames. Naast de hartelijke felicitaties en bloemen kreeg ze de Bronzen Golfbal Trofee om in haar prijzenkast te zetten. Uiteraard zal haar naam op de wisselbeker en op het kampioensbord komen te staan.

 

Bij de heren lag het ingewikkelder. En pech of een foutje zit in een klein hoekje, want Martin Spaans sloeg in de 2e ronde op hole 5 af van geel in plaats van wit. Dit leverde hem 2 strafslagen op. Hiermee kwam hij, zowel als de nieuwkomer Jeroen Kerkman, na 18 holes op een respectabele 115 slagen uit, hetgeen een play-off betekende.

Een play-off is voor het publiek altijd een leuke toegift, maar voor de spelers extra spannend.
Volgens de regels werd eerst hole 1 gespeeld van geel. Martin’s bal kwam op de fairway terecht en die van Jeroen aan de rand in de waterhindernis. Deze wist met een beheerste rescue-slag zijn bal weer op de fairway te plaatsen en sloeg vervolgens een heel mooie chip dicht bij de hole. Martin deed er niet voor onder, maar moest uiteindelijk net als Jeroen genoegen nemen met een 4. Met dubbele spanning terug naar de Tee van hole 1, maar nu afslaan van de back-tee. Martin sloeg eerst, niet erge gelukkig, want zijn bal verdween in het vele riet van de waterhindernis. Jeroen hield zijn zenuwen in bedwang en zijn Tee shot kwam midden op de fairway tot stilstand. Martin kon niet anders dan een drop nemen en had daarna even wat minder controle en sloeg de bal in de bunker. Jeroen had weer een mooie slag en eindigde dicht bij de hole. Martin probeerde zijn bal nog uit de bunker te spelen, maar kon de hole niet meer winnen en gaf deze heel sportief aan de nieuwe clubkampioen bij de heren: Jeroen Kerkman.

Dus toch weer ‘een Kerkman’ die op het bord komt en in de beker gegraveerd wordt. Ook hij felicitaties, bloemen en de Bronzen Golfbal Trofee voor in zijn prijzenkast. En hij zei het zelf al, zijn vader zal trots op hem zijn.

Martin Spaans dus werd na deze strijd dus eervol tweede en verdient naast de bon ook de sportieve felicitaties.

En dan de volgende nieuwkomer die meteen al in de prijzen valt, Jeroen’s vriend Sézan Keers, hij werd 3e met 117 slagen, uiteraard met felicitaties en een lekkere nasi van Toko Vonn. Beide mannen zijn pas sinds kort lid van onze club en wij zullen ongetwijfeld nog het nodige van ze horen. Misschien is het ook wel een hint aan de routiniers van DeZandvoortse en The Dunes om dit niet zomaar te accepteren en deze mannen met oefenen, lessen en trainen in volgende editie nog wat meer tegenstand te bieden.

 

Met de heerlijke en bijzondere hapjes van Marion en de muntjes voor drank konden wij deze memorabele en succesvolle Clubkampioenschappen 2022 afsluiten.
Maar niet voordat wij Aad & Rob hartelijk bedankt hebben voor hun vlekkeloze organisatie.
Graag zien wij iedereen 13 augustus tijdens The Masters de wedstrijd om het groene jasje.